Πώς να επιλέγω το σωστό απολυμαντικό για το ιατρείο μου

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος που έχουμε στη διάθεση μας για να επιλέξουμε το σωστό απολυμαντικό, είναι να γνωρίζουμε ακριβώς το πεδίο και τους χρόνους δράσης του, σε πραγματικές συνθήκες, και όχι σε δοκιμαστικό σωλήνα!
Δηλαδή το ιδανικό απολυμαντικό θα πρέπει να:

  • προστατεύει απόλυτα και από τις 4 κατηγορίες παθογόνων (Βακτήρια, Μύκητες, Ιούς, Σπόρια.) ακόμα και αν στην επιφάνεια έχει στεγνώσει αίμα ή σάλιο.
  • σκοτώνει σε λογικό χρόνο (όχι να αδρανοποιεί ή απλά να είναι δραστικό κατά) τους ανωτέρω παθογόνους μικροοργανισμούς
  • είναι πιστοποιημένο (δηλαδή ελεγμένο από ανεξάρτητα εργαστήρια) και ξεκάθαρα να αναγράφει τους αριθμούς πιστοποίησης, ξεχωριστά για κάθε παθογόνο. Και ξεχωριστά για καθαρές επιφάνειες (clean) και ξεχωριστά για λερωμένες (dirty) επιφάνειες (στεγνό αίμα, σάλιο κλπ) Θα δείτε τους χαρακτηριστικούς 5ψηφιους αριθμούς ΕΝxxxxx. Αν έχει 4ψήφιους τότε το τέστ είναι πολύ παλιό και θεωρείται πλέον ανεπαρκές.
  • να είναι σε ανταγωνιστική τιμή, για να μην βάζετε το κόστος πάνω από την ασφάλεια σας, των ασθενών σας, του προσωπικού σας αλλά και των οικογενειών σας. 
Γιατί ας μη ξεχνάμε πόσο εύκολα μεταδίδονται κάποιες ασθένειες. Και δεν είναι ανάγκη να φοβόμαστε μόνο τις θανατηφόρες που κατά καιρούς είναι σε έξαρση, η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη από μικρο - ενοχλήσεις από τις οποίες θα μπορούσατε πολύ εύκολα να προστατευτείτε. 

Δυστυχώς πολλές εταιρείες όμως αναγράφουν γενικά και αόριστα ένα πίνακα με κάποια δράση, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για το αν και πότε ελέγχθηκαν για αυτό που δηλώνουν. Μην εμπιστεύεστε τον πωλητή ή το εργοστάσιο, ζητήστε αποδείξεις.
Εσείς θα πρέπει να διαβάζετε στην ετικέτα του προϊόντος τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορείτε μετά να συγκρίνετε και τις τιμές των προϊόντων που φυσικά σας καθοδηγούν στη τελική απόφαση.

Στο παρακάτω παράδειγμα η ετικέτα τα δηλώνει ξεκάθαρα !
Προσέξτε τον όρο "clean και dirty", στα οδοντιατρεία πολύ συχνά στεγνώνει αίμα ή σάλιο πάνω στα εργαλεία ή σε επιφάνειες, λαβές κλπ. Εκεί ή πιστοποίηση ελέγχει τη δράση του απολυμαντικού σε αυτές τις συνθήκες (dirty), κάτι που φυσικά είναι πολύ πιο απαιτητικό αλλά και απαραίτητο.


Η Zhermack έχοντας επενδύσει πολύ στην έρευνα, και έχοντας σαν βασικό στόχο την απόλυτη προστασία των οδοντιάτρων, βοηθών και ασθενών, είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες που όχι μόνο έχουν μια πλήρη σειρά απολυμαντικών προϊόντων, αλλά και είναι δοκιμασμένα και ελεγμένα από ανεξάρτητους φορείς στις πλέον απαιτητικές συνθήκες. Σε επόμενα άρθρα θα δούμε τα πιο βασικά απολυμαντικά προϊόντα της Zhermack αναλυτικά.