Κονία συγκόλλησης, ποια να διαλέξω;

Έχουν πλέον μπεί για τα καλά στη ζωή μας υλικά αποκατάστασης που για να συγκολληθούν σωστά, χρειάζονται μια ειδική κονία. Έχουμε φύγει πια απο την εποχή που μια απλή πολυκαρβοξυλική έκανε τα πάντα.
Υπάρχουν επιπλέον οι απλές υαλοϊονομερείς, οι ρητινωδώς τροποποιημένες υαλοϊονομερείς και φυσικά οι ρητινώδεις και οι αυτοαδροποιούμενες ρητινώδεις!
Υπάρχει υπερπληθώρα επιλογών όχι μόνο απο διαφορετικές εταιρείες αλλά και διαφορετικών τύπων στην ίδια εταιρεία!
Υπάρχουν συστήματα που εκτός απο τη κονία περιλαμβάνουν επιπλέον υλικά για τη κατάλληλη προετοιμασία των επιφανειών που θα συγκολληθούν. Έτσι μπορεί να βρείτε έως και 3-4 διαφορεικά μπουκαλάκια στη κασσετίνα που ανάλογα τη περίπτωση πρέπει να εφαρμόσετε!
Στην άλλη άκρη θα βρείτε κονίες που δεν απαιτούν καμία προεργασία και κανένα επιπλέον υλικό!

Και φυσικά, όλοι οι πωλητές σας υπόσχονται άψογη συγκόλληση με το δικό τους προϊόν και με τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές! 
Την ίδια στιγμή ακούτε συναδέλφους να καταδικάζουν ή να εκθειάζουν προϊόντα, και εσείς δεν ξέρετε τι να αποφασίσετε!

Τα πράγματα είναι απλά:
  • Καταρχήν, ξεκαθαρίστε τα υλικά που θα συγκολληθούν. Ζιρκόνιο, Emax, ρητίνη, κάτι άλλο;
  • Η συγκόλληση θα γίνει σε φυσικό δόντι σε εμφύτευμα, θα είναι επιδιόρθωση σε μέταλλο;
  • Τι εργασία θα γίνει; Ολική στεφάνη, όψη, ένθετο, επένθετο;
Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι ξεκάθαρα στο μυαλό σας όταν επιλέγετε κονία. Γιατί πολύ απλά ΔΕΝ είναι όλες οι κονίες ιδανικές για όλα τα περιστατικά. Υπάρχει αρκετά μεγάλη εξειδίκευση και στο υλικό, αλλά και στο τρόπο εφαρμογής του.  
Αφού λοιπόν ξέρετε ακριβώς τι θέλετε να κάνετε και με τι υλικά, τότε μπορείτε να κάνετε σωστή έρευνα αγοράς.

Για να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας οι εταιρείες έχουν φτιάξει πίνακες - οδηγούς ώστε εύκολα και σωστά να βρείτε το κατάλληλο υλικό. 

Για παράδειγμα η 3M-ESPE, που έχει τις σειρές προϊόντων Ketac και Relyx σε αυτή τη κατηγορία, δίνει στην Αμερικανική ιστοσελίδα της, λεπτομέρειες και πίνακες για πιο εύκολη επιλογή. Η αντίστοιχη Ελληνική είναι εδώ. Στη σελίδα 3m.com/dentalcements αυτό το PDF που αφορά ρητινώδεις κονίες, καθώς και πολλές συμβουλές για τη συγκόλληση με τα δικά της προϊόντα.
Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που έλεγα νωρίτερα για την "εξειδίκευση".



Η IVOCLAR-VIVADENT, πάλι με τα πολύ γνωστά Multilink, Variolink, Speedcem, έχει φτιάξει μια διαδραστική εφαρμογή για τον ίδιο σκοπό, το CNS. Μπορείτε να τον δείτε εδώ. Η Ελληνική ιστοσελίδα είναι εδώ. Ξεκινώντας την εφαρμογή πρέπει να απαντήσετε μια σειρα απο ερωτήσεις, ώστε να μπορέσει η εφαρμογή να φιλτράρει τη σωστή κονία για το συγκεκριμένο περιστατικό. Στο τέλος σας δίνει εκτός απο το υλικό, και λεπτομερείς οδηγίες χρήσης σε έντυπη μορφή αλλά και σε βίντεο.

Και οι δυο εταιρείες, έχουν κορυφαίες, δοκιμασμένες λύσεις, εξελιγμένες με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων. Είμαι σίγουρος οτι δεν θα έχετε αποτυχίες σε καμία περίπτωση.

Για τη τελική επιλογή φυσικά, είμαι στη διαθεσή σας.
Αφήστε μου μύνημα σε Facebook ή Instagram (periklisanvar) ή καλέστε με στο 6943297450, για οποιαδήποτε απορία.

Πρέπει όμως να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό, που ισχύει για όλα τα υλικά, αλλά πολύ περισσότερο για τις ρητινώδεις κονίες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ τις οδηγίες χρήσης του υλικού!
ΜΗΝ ακούτε γενικόλογες συμβουλές απο πωλητές ή συναδέλφους σας που κάνουν κάτι εμπειρικά, και δεν είχαν ποτέ αποτυχία!
Ο πλέον ειδικός είναι ο κατασκευαστής του προϊόντος! Και έχει γράψει ακριβώς τι πρέπει να εφαρμόσετε σε τι χρόνο και με ποιό τρόπο.

Και φυσικά μην μπερδεύεται διαφορετικά υλικά μεταξύ τους!
Για παράδειγμα, ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιήτε άλλο συγκολλητικό απο αυτόν που προτείνει ο κατασκευαστής, γιατί αυτό είχατε στο συρτάρι! Υπάρχει διαφορά, και αργά ή γρήγορα θα το πληρώσετε με αποκόλληση, ή με αλλαγή χρώματος.

Φυσικά στη τελική επιλογή παίζει ρόλο και το τελικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλετε για την αγορά του υλικού!

Εδώ ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει είναι ο πωλητής που απευθύνεστε. Ο οποίος πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένος και ενημερωμένος για τις τρέχουσες εξελίξεις, ώστε να σας βοηθάει σε όλα τα στάδια!

Πολύ συχνά είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά προτείνοντας λύσεις σε συσκευασίες ή σε προσφορές που είναι αδύνατον να γνωρίζετε!

Αφήστε μου μύνημα σε Facebook ή Instagram (periklisanvar) ή καλέστε με στο 6943297450, για οποιαδήποτε απορία.